Mire jó egy megtakarítás? Kinek van rá szüksége? Miért lehet rá szükségünk? Itt az ideje, hogy kicsit közelebb kerüljünk a témához ami nagyon is aktuális ezekben az időkben.

A pénzről való gondoskodás és az első megtakarításos emlékeink valószínűleg már egészen fiatal korunkhoz, de legkésőbb serdülőkorhoz köthetők. Amikor először eltettük a maradék 10 Forintot, vagy megtarthattuk egy fagylaltozás után a visszajárót, olykor pedig rendes zsebpénzt kaptunk időszakosan vagy ha “jól viselkedtünk”.

Mindenkinek van egy emléke ezzel kapcsolatban. Ahogy felnőttünk, megtanultunk gondoskodni a pénzről, legyen szó diákhitel fizetésről, telefonszámla, internet befizetésről, esetleg lakás vagy autóhitel visszafizetésről. Megismertük milyen, ha spórolunk valamire és a  későbbiekben, ha konkrétan valamire gyűjtöttünk, akkor már akár havi rendszerességgel félretettünk pénzt, amit már hívhatunk megtakarításnak is. Megtakarítással könnyebben megvalósíthatjuk adott esetben álmainkat közép- vagy hosszútávú terveinket. Anyagi biztonságot nyújthat egy váratlan helyzetben.

A világon és már hazánkban is hónapok óta tartó járványügyi helyzet magánembereket, vállalkozásokat sodort olyan helyzetbe, hogy egyesek csökkentett munkarendben tudnak tovább dolgozni kevesebb pénzért, míg másokat elbocsátottak és elvesztették az állásukat. Jelenleg a koronavírus általi megbetegedések mellett a másik probléma a munkahelyek elvesztése. Korábban senki nem gondolta, hogy világméretű járvány lesz. Egy átlagos magyar embernek 2-3 hónapra van elegendő anyagi tartaléka. Az ilyen és hasonló helyzetek miatt ösztönzünk mindenkit, hogy minél hamarabb kezdjen el megtakarítani. “Élj a mának!” –  tartja a mondás, de mindezt csak pénzzel tehetjük meg.

Ön fel van készülve egy ehhez hasonló váratlan eseményre?

Mindenképpen fontos meghatározni céljainkat, álmainkat. Ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő megtakarítást, szem előtt kell tartanunk, hogy mit szeretnénk vele elérni. A pénz mindig jól jön, különösen gyermekvállaláskor, lakásvásárláskor vagy éppen  ha lakásfelújításról, építkezésről van szó. Mindenki életében eljön egyszer, hogy szeretne egy új autót, a meglévő autóját lecserélné és persze amikor kirepül gyermekünk a családból őt is szeretnénk anyagilag támogatni. A gyermekek mellett idős szülők támogatására és a különböző egészségügyi kiadásokra is gondolni kell. Az ilyen típusú megtakarítást már öngondoskodásnak hívjuk. Amikor akár évtizedekkel korábban gondolunk egy jövőbeli célra amelynek megvalósításához tudatos lépéseket teszünk.

Megtakarításait érdemes úgy terveznie, hogy rendszeresen egy fix összeget tudjon félretenni.

 

Ne gondolkozzon tovább, tegye meg az első lépést és keressen bennünket!

 

Sala Trió
#megtakaritas

Visszahívást kérek megtakarítás témában!