Bankkártyás fizetés, online shopping? Ki tudna ennek ellenállni a mai világban. Legyünk naprakészek és ismerjük fel a cyber támadások veszélyeit!

Az elmúlt hónapokban az online vásárlás meghaladta az összes egyéb költési formát. A vásárlások mellett nagy népszerűségnek örvendenek a különböző streaming szolgáltatások és a virtuális élmények. Ne felejtsük el azt sem, hogy az utóbbi időben a munkahelyi beszélgetések egy része és akár a családdal való kapcsolattartás is részben áttevődött egy online világba.

Ahogy a vírushelyzet szépen lassan talán lecseng idővel, a cyber világ bűnözői továbbra is éberen dolgoznak újabb haszonszerzési lehetőségeken. Egy felmérés során Magyarországon a válaszadók 59%-a úgy nyilatkozott, hogy tart attól, hogy valamilyen online visszaélés áldozatává válhat. Az internetes vásárlások száma még mindig növekszik. Az online fizetés egyik legnagyobb veszélye a külföldi vásárlás. Vásárlás során érdemes meggyőződni az oldal hitelességéről, ma már ezt nagyon egyszerűen tudjuk ellenőrizni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, milyen véleményeket vagy értékelést látunk az oldalról és, hogy mióta működik az adott cég. A fentiek tükrében biztosabban ugorhatunk neki egy új kütyü vagy ruhadarab megvásárlásának. 

Cyber kiegészítő termékünk egyik nagy előnye, hogy bank-, hitel- vagy internetkártyával való visszaélés esetében védelmet nyújt. 2018-ban a kártyákkal való visszaélés meghaladta a 6324 esetet az MNB adatai alapján vagyis ennyi esetben illetéktelen személy használta valakinek a bankkártyáját. Bankkártyánk védelmének legegyszerűbb módja a napi limit beállítása.

Hogyan tudunk védekezni cyber támadások ellen?

Szinte állandónak mondható, hogy kapjuk a kéretlen leveleket a nagyvilágból, fertőzött linkeket küldenek nekünk vagy fenyegető tartalmakat kapunk. Személyes adataink védelme az egyik legfontosabb számunkra. Gondoljunk csak az okos telefonon vagy tabletünkön a fényképekre, jegyzetekre vagy a különböző fiók elérhetőségekre. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelszavak fontosságát sem. Lehetőleg változtassuk időnként, de mindenképpen találjunk ki egy olyan kellőképpen hosszú és bonyolult kombinációt amit garantáltan nem tudnak feltörni a különböző jelszófeltörésre szakosodott programok.

Cyber védelem

Szerencsére a mai cyber biztosítások már széles körben védelmet nyújtanak: igénybe vehetők bank- és hitelkártyával, valamint internetes hozzáférési adatokkal való visszaélés esetén, illetve lehetőség van jogvédelmi szolgáltatásra is, így ha valaki cyber bűncselekmény áldozata lesz, vagy személyiségi jogai sérülnek, megspórolhatja a jogi képviselet költségeit.

További hasznos funkció a cyber távsegítség lehet, ebben az esetben hozzáértő szakemberek megoldhatják a WIFI beállítás gondjait, vagy internet szolgáltatás probléma/meghibásodás esetén segítenek, jogtiszta szoftver telepítésében, tablet, laptop, okos telefon otthoni környezetbe illesztése, továbbá támogatást nyújthatnak a helyreállításban egy vírustámadást követően (rosszindulatú programok, kémprogramok eltávolítása).

 

Felkeltette érdeklődését a cikk a Cyber biztosítás iránt? További információért lépjen velünk kapcsolatba!

 

Sala Trió
#cyberbiztositas

Érdekel a Cyber biztosítás!