Hirtelen viharok a semmiből. Heves esőzés, özönvíz. Mégis hogyan tudjuk ezeket elkerülni?

A nyári évszakot nemcsak a meleg időjárás, a fülledt éjszakák jellemzik, hanem a semmiből előbukkanó hirtelen viharok is. Valószínű senki nem gondolta, hogy a viharkár az egyik leggyakoribb lakásbiztosítási káresemény. Na de mit is tehetünk azért, hogy megvédjük házunkat?

Heves esőzés
Nyári vihar esetén igen gyakoriak az özönvízszerű esőzések. A zivatargócokból úgynevezett szupercella is kialakulhat. Előfordulhat, hogy helyenként akár már néhány óra alatt 30-50 mm csapadék esik. Ilyenkor a hirtelen esővíz elvezetése lehet a legnagyobb probléma, ami  elöntött pincéket, garázsokat okoz.

Tengerhez hasonlító Balaton vihar idején.

Védekezés a vihar ellen
Bár a szélsőgéges időjárást nem tudjuk befolyásolni, de biztosíthatjuk házunkat, lakásunkat a vihar okozta károkra. Már az alapbiztosításaink is tartalmazzák a viharkár kockázatot, amely lefedi a vihar okozta épületkárokat, mint például:

  • fa kidőlése következtében az épület rongálódik
  • üvegtörés
  • jég okozta károk
  • ha a szél leveri a tetőcserepet, és ezáltal beázik az épület
  • villámcsapás okozta tűz, illetve kiegészítő biztosítással a villámcsapás másodlagos hatását is térítjük (elektronikai eszközök sérülése villámcsapás miatt)

Villámcsapás
Villámcsapással minden esetben kell számolnunk. Beltérben otthonunkban tartózkodva mindig áramtalanítsuk elektromos készülékeinket és zárjuk be az ablakokat. Amennyiben a szabadban tartózkodunk, lehetőleg minél előbb vonuljunk biztonságba. A közhiedemmel ellentétben villámláskor a fa alatt tartózkodni balesetveszélyes. Nem csak a villámlás miatt, hanem akár a letört ágak, nagy szél is veszélyeztetheti életünket. Persze előfordulhatnak olyan helyzetek amikor például az autópályán kap minket el egy óriási vihar. Ilyenkor célszerű félreállni, és kerülni a jármű belsejében az autó fém részeit. Így ha villámcsapás érheti az járművűnket a fém védőhatása megóvhat minket.

Kiegészítő biztosítás
Az alap biztosítás mellett különböző kiegészítő biztosításokkal bővíthetjük lakásbiztosításunkat, például a következőkkel:

Kertes házas csomag:

  • szabadban tárolt vagyontárgyak
  • háziállat, termésveszteség
  • kerti veszélytelenítés térítés

Időjárás biztosítás:

  • üdülés, kirándulás helyeként megjelölt településen eltöltött napok alatt az időjárás a meteorológiai mérésektől eltér, minimum 5 napig

A viharokat nem fogjuk tudni elkerülni, mindig adódhat olyan helyzet amikor otthon vagy akár nyaraláskor elkap minket. Gondolkodjunk előre, és készüljünk fel rá!

Önnek lakásbiztosítása fel van készülve egy viharra?

#lakasbiztosítás
Sala Trió

Teljeskörű tájékoztatást szeretnék kapni a biztosításról!